Az a helyzet, hogy én még messze vagyok az 5. X-em betöltésétől is, de a Pan-nal nekem is küzdenem kell. Alapból 290kg. Egyelőre azt vallom, hogy amikor meg kell vele "küzdenem", akkor magázódunk - egy ekkora motornak kijár a tisztelet, ha másért nem, hát azért, hogy ha egy balul sikerült manőver eredményeképp a kerekein kívül más "testrészével" is földet érne, ne érezzem magam (annyira) balféknek - végülis nem egy Babetta gyűrt le!

Nagyon meg kell gondolni, hogy miként mozgatom, mert ha nagyon magamra engedem dőlni, akkor könnyen találhatom magam abban a helyzetben, hogy "okos enged"... Ha meg a túlsó oldalra indulna meg, azt pláne képtelenség megfogni.
Menet közben viszont már pajtások vagyunk. Hiába nehéz mint a dög, jól manőverezhető, jóindulatú, és olyan stabil, hogy utána a CX-re visszaülve eleinte az az érzésem, hogy az mindjárt szétesik alattam.
Ha már te is felvetetted: vezetéstechnikai tréning.
Én eddig kettőn voltam: a Hondánál 2013-ban, meg a múlt hónapban a RILI-nél. Utóbbi olcsóbb, de saját motort kell vinned, nem adnak - de legalább nem egy 600-as "gyerekmotoron" kínoznak... Nem akarom egyiket sem túldimenzionálni, de semmiképpen nem haszontalanok. Szerintem pár évente érdemes egyre elmenni. Nomeg az sem árt, hogy ha időnként szakítasz magadnak időt arra, hogy a motor kezelését gyakorold egy csekély forgalmú parkolóban, szervízúton, stb. Én is ezt teszem: párnaponta kijárok egy erre a célra "rendszeresített" Pan-nal (nem vagyok Alfonzó, de van másik!) a mögöttünk levő szervízútra, és olyan manővereket gyakorlok, amiket eleinte kínlódva tudtam csak megcsinálni - most meg már egy kézzel is!

A RILI-seknél hallottam, hogy "izommemóriába" kell tenni bizonyos dolgokat, és hajlok rá, hogy én is így gondoljam.
Vannak olyan helyzetek, amiket rutinból kell a motorosnak végeznie, különben az ösztönök, a gondolkodás, meg a félelem megtöri a manőver menetét - márpedig egy kanyarban a legrosszabbak között van az elterelődő figyelem, a hirtelen, pánikszerű terhelésváltás, a kizökkenés (ez utóbbit a motor könnyen látszólag irányíthatatlanná válással "díjazhatja"). Egy ilyen tréningen valószínűleg kibővülnek a határaid (hacsak nem voltál eddig is vérprofi motoros), és kicsit nyugodtabban, magabiztosabban, biztonságosabban fogsz motorozni.
Nem állítom, hogy "aprópénz" a tréning díja (ezért is nem megyek gyakrabban), de azt igen, hogy érdemes magadra ilyen téren is áldozni - ennyi idő, "jutalom" neked is kijár, főleg, ha a biztonságod, biztonságotok érdekében teszed.