fgyozo írta:ajajjjj, az elektromosság az ördög műve !!!!
Az alábbi nem a CX-emről szól, legfeljebb rólam. Bocs, ha nagyon off-topic!
Győző!
Jópofa ez a beszólásod, és valahol meg is értem.
Amióta kikerültem az iskolapadból (ennek már bizony 23 éve, még leírni is nehéz...!), azóta tanulmányozgattam (eleinte vehemensebben, aztán rapszodikusabban) a villamosságtant.
Őrület, ami ebben a témában zajlik. Úgy alkotott az ember mindenféle elektronikus alkatrészeket, hogy kb. minden ezredik embernek van fogalma arról, hogy azok nagyjából(!) hogy működnek. Azok, akik tényleg részletekbe menően ismerik a dolgokat, az ennek is a töredéke.
Tudod miért van ez így?
Mert sehol/többnyire nem tanítják részletekbe menő, szemléletes módon ezt a tárgykört. Alapdolgokat is csak modellezünk, miközben a valóságot nem tudják, vagy lehet, hogy
nem akarják, hogy mi is tudjuk.
Sokat olvastam ebben a témában. Találtam, olyan weboldalt (egy "magánember" weboldala), ahol viszonylag jól le vannak írva dolgok. Ő is azt állítja, hogy a tárgy tanításával van a probléma, rengeteg hibás koncepciót vesznek alapul, amit aztán valahogy a tanulók fejébe tömnek, csakhogy ez nem ad igazi, alapos tudást. Sőt, a gondolkodó ember fejében csak növeli a káoszt.
Nem az elektromosság való az ördögtől - hanem az, ahogyan azt a mai napig homály fedi.
Csak 1-2 példa:
1. Nem tudjuk, mi a feszültség. Pedig eléggé alapfogalomnak tűnik. Tudom, olyan, mint a gravitáció: van definíciója, de nem tudjuk, hogy mitől van. Mitől lesz egy adott töltésnek nagyobb munkavégző képessége, mint egy másiknak?!
2. A kondenzátor működését (ami pedig egy nagyon egyszerű alkatrész) sehol nem láttam még részletesen leírva. Azzal kezdődnek a leírások, hogy "kapcsoljunk x volt feszültséget a kondenzátor sarkai közé"! - Bocs, de mi az a feszültség? (Remélem, értitek...)
De ha ezen még túl is lépek, olyan kijelentéseket tesznek a tankönyvek, hogy semmiféle logikus magyarázatot nem fűznek hozzá, csak tényként közölnek dolgokat.
Miért? Szerintem azért, mert a tankönyvírók sem tudják, amit tudniuk kellene. Vagy lusták leírni, mert túl terjedelmes lenne a mű. Vagy egyszerűen nem is érdekli őket, csak a gázsi a lényeg...
Eltűntek a nagy tanítóink, akik hivatásuknak tekintették a tudás átörökítését. Gyerekkoromban még Sas Elemér műsorait, kísérleteit nézhettem, és ami fejlődés azóta lezajlott, azoknak a nagy része az emberek előtt rejtve maradt.
Üdv.
Pesta